Saturday, June 8, 2024
HomeClass 10thMP board Class 10th Sanskrit Varshik paper 2024 / कक्षा दसवीं संस्कृत...

MP board Class 10th Sanskrit Varshik paper 2024 / कक्षा दसवीं संस्कृत वार्षिक पेपर 2024

MP board class 10th Sanskrit varshik paper 2024 – हेलो छात्रों अगर आप भी कक्षा दसवीं संस्कृत वार्षिक पेपर 2024 के संबंध में खोज रहे हैं तो आप बिल्कुल सही जगह पर आए क्योंकि आज हम इस पोस्ट में कक्षा दसवीं संस्कृत वार्षिक पेपर की तैयारी करवाने वाले हैं जैसा कि आप सभी जानते हैं 9 फरवरी को आपका कक्षा दसवीं संस्कृत का पेपर हो आयोजित होने वाला है और छात्रों जो आपका संस्कृत का पेपर आएगा कक्षा दसवीं का वह 75 नंबर का आपको देखने को मिलेगा जिसमें से कौन-कौन से प्रश्न पूछे जाएंगे अगर आपको इसके संबंध में जानकारी नहीं है तो आप इस पूरी पोस्ट को ध्यान से अवश्य पढ़ें।

MP board class 10th Sanskrit Question paper 2024 – कक्षा दसवीं संस्कृत वार्षिक पेपर 2024

छात्रों कक्षा दसवीं संस्कृत का पेपर 9 फरवरी 2024 को आयोजित किया जाएगा और परीक्षा का समय सुबह प्रार्थना 9:00 बजे से 12:00 बजे तक रहेगा और परीक्षा प्रारंभ होने से पहले आपको परीक्षा केंद्र पर उपस्थित हो जाना है और अधिक जानकारी के लिए वार्षिक परीक्षा की टाइम टेबल अवश्य देखें।

Class 10th Sanskrit varshik paper 2024 pattern

कक्षा दसवीं संस्कृत वार्षिक पेपर में आपको ऑब्जेक्टिव प्रश्न 30 अंक के आपको देखने को मिलेंगे इसके अलावा गद्यांश पद्यांश और अपठित गद्यांश 10 अंक के देखने को मिलेंगे और इसके अलावा आपको निबंध प्रार्थना पत्र और शुद्ध वाक्य के अलावा और भी प्रश्न आपको देखने को मिलेंगे और आपका कक्षा दसवीं संस्कृत पेपर कैसा आएगा और कौन-कौन से प्रश्न है और पेपर पेटर्न जानने के लिए आप नीचे दिए गए लिंक पर क्लिक करके देख सकते हैं।

Sample paper PDF

MP board 10th Sanskrit varshik paper 2024 Imp Question

अनुभवी शिक्षकों द्वारा सेलेक्ट किए गए कक्षा दसवीं संस्कृत वार्षिक पेपर के लिए अति महत्वपूर्ण प्रश्न इन प्रश्नों को परीक्षा से पहले अवश्य याद कर लेना।


1. केषां माला रमणीया?
उत्तर- हरिततरूललितलतानाम् ।

2. कविः किमर्थम् प्रकृतेः शरणम् इच्छति ?
उत्तर- अत्र धरातले जीवितं दुर्वहं जातम् अतः कविः प्रकृतेः शरणम् इच्छति।

3. मनुष्याणां महान् रिपुः कः?
उत्तर- मनुष्याणां महान रिपुः आलस्यम् ।

4. बुद्धिमती केन उपेता पितुगृहं प्रति चलिता?
उत्तर- बुद्धिमती पुत्रद्वयोपेता पितुगृहं प्रति चलिता।

5. कीदृशं कर्म व्यायामसंज्ञितम् कथ्यते?

उत्तर- शरीरायासजननं कर्म व्यायामसंज्ञितम कथ्यते

6. कृषकः किं करोति स्म?

उत्तर- कृषकः बलीवर्दाभ्यां क्षेत्रकर्षणं करोति स्म ।

7. वस्तुतः चौरः कः आसीत्?

उत्तर- वस्तुतः चौरः आरक्षी आसीत् ।

8. कीदृशे प्रदेशे पदयात्रा न सुखावहा?

उत्तर- विजने प्रदेशे पदयात्रा न सुखावहा ।

9. निर्धनः जनः कथं वित्तं उपार्जितवान्?

उत्तर- निर्धनः जनः भूरि परिश्रम्य वित्तम उपार्जितवान् ।

10. पिता पुत्राय वाल्ये किं यच्छति

उत्तर- पिता पुत्राय बाल्ये विद्याधनं यच्छति ।

11. प्राणेभ्योऽपि कः रक्षणीयः ?

उत्तर- प्राणेभ्योऽपि सदाचारः रक्षणीयः

12. कीदृशः प्राणिनः भूकम्पेन निहन्यन्ते?

उत्तर- विवशाः प्राणिनः भूकम्पेन निहन्यते ।

13. अनिशं महानगर मध्ये किं प्रचलति ?

उत्तर- अनिशं महानगरमध्ये कालायसचक्रम प्रचलति ।

14. बुद्धिमती कुत्र व्याघ्रं ददर्श?

उत्तर- बुद्धिमती गहनकानने व्याघ्रं ददर्श ।

15. कस्य मांसं स्थिरीभवति ?

उत्तर- व्यायामाभिरतस्य मांस स्थिरीभवति ।

16. कुशलवयोः वंशस्य कर्त्ता कः?

उत्तर- कुशलवयोः वंशस्य कर्त्ता सहस्रदीधितिः आसीत् ।

17. सरसः शोभा केन भवति ?

उत्तर- सरसः शोभा राजहंसेन भवति ।

18. मयूरः कथं नृत्यमुद्रायां स्थितः भवति ?

उत्तर- मयूर पिच्छान् उद्घाटय नृत्यमुद्रायां स्थितः भवति ।

1. गुणी गुणं जानाति (बहुवचने)

उत्तर- गुणिनः गुणं जानन्ति ।

2. पशुः उदीरितम् अर्थं गृह्णति (कर्मवाच्ये)

उत्तर- पशुना उदीरितः अर्थः गृह्यते।

3. मृगाः मृगैः सह अनुप्रजन्ति (एकवचने)

उत्तर- मृगः मृगैः सह अनुव्रजति।

4. कः छायां निवारयति? (कर्मवाच्ये)

उत्तर- केन छाया निवार्यते।


5. तेन एव वह्निना शरीरं दह्यते ( कर्तृवाच्ये )


उत्तर- सः एव वहिनना शरीरं दहते।


6. तेन फलानि खाद्ययन्ते ( कर्तृवाच्य )


उत्तर- सः फलम् खादति।


7. चौराः ग्रामे नियुक्ताः राजपुरुषाः आसन् (एकवचनं)


उत्तर- चौरः ग्रामे नियुक्तः राजपुरुषः आसीत् ।


8. आत्महितैषिभिः व्यायामः क्रियते (कर्तृवाच्यम्)


उत्तर- आत्महितैषिणः व्यायामं कुर्वन्ति ।


9. मोहनः पाठं पठति (कर्मवाच्ये)


उत्तर- मोहनेन पाठः पठ्यते ।


10. लतया गीतं गीयते ( कर्तृवाच्ये )

उत्तर- लता गीतम् गायति ।

reed more

Keshav Khuariya
Keshav Khuariyahttp://examdeep.com
मेरा नाम Keshav है मैं पिछले 5 साल से ब्लॉगिंग कर रहा हूं । मैं examdeep.com वेबसाइट पर Exam, Result, Imp Study material, Board exam preparation, Education से संबंधित Article लिखता हूं। लाखों छात्र हमारी वेबसाइट को पसंद करते हैं।
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments